wtorek, 8 września 2015

Pijana śliwka we francuskim rożku.

Pomysł na ten pyszny i szybki deserek wpadł mi do głowy, gdy musiałam szybko przygotować coś na wizytę rodziców. Taki mały spontan. I wiecie co? Takie spontaniczne pichcenie jest chyba najlepsze. Bierzesz to, co masz w lodówce i komponujesz ze sobą, a efekt może okazać się naprawdę zaskakujący.


Składniki:

- 5 sporych śliwek
- 50 ml rumu
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- cukier puder

Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, budyń i zalewamy rumem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na dwie godziny.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, układamy na nich śliwki i formujemy rożki przygniatając brzegi ciasta widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


3 komentarze: