środa, 26 sierpnia 2015

Pełnoziarniste placuchy z pieczarkami i papryką.

Po remontowych przygodach w końcu odzyskałam swoje mieszkanie i swoją kuchnię. Mogę znów gotować i piec, nie muszę jeść gotowych dań z supermarketu, stołować się na mieście ani u rodziców. Całe szczęście. Mama gotuje bardzo smacznie, nakłada naprawdę wielkie porcje i trudno było wrócić do naszego sposobu odżywiania po tych wszystkich kartofelkach z sosikiem. Teraz czas się za siebie wziąć. Najlepiej zajadając placuchy.



Składniki (ok. 10 placków):

- 170 g mąki pełnoziarnistej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie
- 6 średnich pieczarek
- połowa papryki
- 1 cebula

Sos czosnkowy:

- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, cukier, oregano
- łyżeczka majonezu (dla odważnych;)

Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę. Podobnie robimy z cebulą. Wrzucamy do garnuszka, dolewamy odrobinę wody, solimy i dusimy pod przykryciem. Musimy pamiętać, aby na koniec duszenia odparować całą wodę.
Jajko miksujemy z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dodajemy suche składniki do mokrych i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na 20 minut. Wrzucamy pokrojoną paprykę i pieczarki i mieszamy delikatnie. Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżkę ciasta i czekamy aż na jego powierzchni pojawią się bąbelki. Wtedy przerzucamy na drugą stronę i chwilę smażymy do zarumienienia. Podajemy z sosem czosnkowym.

Warzywa psiankowate 2015Wegetariański obiad V


3 komentarze: