środa, 5 sierpnia 2015

Jesteśmy jagódki, czarne jagódki...

Kocham tarty. To mój ulubiony rodzaj ciasta. Fajne jest to, że dodatki można komponować dowolnie, co kto lubi! Kremy, budynie, serki, owoce, polewy, kruszonki, posypki - żadnych ograniczeń. Każde ciasto może być inne. Ja tym razem postawiłam na jagody i mascarpone. Wyszło pysznie.



Składniki (forma 25 cm):

Kruche ciasto: 
- 360 g mąki
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
 Wierzch:
- 250 g świeżych jagód
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru
- łyżka śmietany 18 %
Dobrze schłodzone masło kroimy na kawałeczki lub ścieramy na tace. Łączymy je z pozostałymi składnikami na ciasto i zagniatamy całość. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wylepiamy ciastem dno i brzegi formy. Następnie widelcem nakłuwamy ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie studzimy.
Serek miksujemy ze śmietaną i cukrem. Musi powstać sztywna masa. Do niej wsypujemy wypłukane jagody (zostawiamy odrobinę do posypania wierchu) i delikatnie mieszamy szpatułką. Wykładamy masę na ciasto i ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Obserwujemy wierzch, który musi się ściąć. Studzimy.

1 komentarz: