piątek, 3 lipca 2015

Bardzo aromatyczna bruschetta z łososiem i szpinakiem.

Podałam gościom, zniknęła w pięć minut - znaczy, że była pyszna! I na szczęście nie trzeba poświęcać dużo czasu na przygotowanie.. To bardzo ważne, gdy goście pukają już do drzwi, a ty jesteś w przysłowiowym "lesie" z pomalowanym jednym okiem, w stroju bardzo domowym w kuchni wyglądającej jak po wybuchu bomby. Wszyscy to przechodziliście, założę się.



Składniki:

- 2 średnie lub jedna długa bagietka
- 100 g mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 100 g łososia
- 125 g mozzarelli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę jednym ząbkiem czosnku. Można kupić gotowe masełko czosnkowe. Smarujemy nim pokrojone skośnie kromki bagietki. Szpinak dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem i smarujemy nim kromeczki. Na to wrzucamy kawałki łososia, pokrojowe pomidory, posypujemy ziołami prowansalskimi i przykrywamy mozzarellą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do zarumienienia bagietki i rozpuszczenia sera.



2 komentarze:

  1. Pycha bułeczka. Właśnie zrobiłam wieeelką porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory robiłam je tylko z pomidorami i mozzarellą :)

    OdpowiedzUsuń