niedziela, 21 czerwca 2015

Sałatka ziemniaczana - królowa grillowych spotkań.

Ta sałatka sprawdza się idealnie jako dodatek do grillowanych mięs, ale może również występować samodzielnie jako drugie śniadanie w pracy, lunch czy kolacja. Młode ziemniaczki i kapustka to jest to, na co czekam całą zimę (zaraz po truskawkach), a później mogę zajadać codziennie.



Składniki:

- 1/2 średniej główki młodej kapusty
- 15 małych młodych ziemniaków
- szypiorek
- świeży koperek
- 1 mała cebulka cukrowa
- czosnek granulowany, sól, pieprz
- dwie łyżki oliwy z oliwek

Kapustę szatkujemy drobno, wsypujemy do miski, solimy i odstawiamy. Ziemniaczki szorujemy, kroimy na połówki i gotujemy na parze. Pod koniec gotowania solimy.Dodajemy je do kapusty razem z pokrojonym szczypiorkiem i koperkiem oraz poszatkowaną drobniutko cebulką. Solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek granulowany, oliwę i mieszamy. sałatka jest gotowa.

9 komentarzy:

  1. Sałatka z ziemniakami musi smakować.Wygląda smakowicie;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka przepyszna! Same skarby lata.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna propozycja, podczas najbliższego grilla wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię! Moja mama robi pyszną:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award - pytania na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała ta sałatka, bardzo apetyczna i to nie tylko jako dodatek! :)

    OdpowiedzUsuń