czwartek, 11 czerwca 2015

Kokosowe babeczki z truskawkami.

Tak, znowu truskawki, ale nie mogę się powstrzymać, gdy zajmują każdą wolną przestrzeń mojej małej kuchni. Na pomysł połączenia tropikalnego kokosa z naszymi swojskimi owocami wpadłam w pracy i babeczki musiałam upiec natychmiast po powrocie do domu. Co z tego, że było grubo po 22.



Składniki (12 sztuk):

- 150 g masła
- 150 g cukru
- 150 g maki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki zmielonych wiórków kokosowych
- 10 sporych truskawek

Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy aż powstanie jednolita masa.
W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi wiórkami. Dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy i dokładnie mieszamy mikserem. Truskawki myjemy, pozbywamy się zielonych końcówek i kroimy w kosteczkę. Wsypujemy do masy i mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Studzimy na kratce.

Milion Smaków Truskawek - druga edycjaWiosenne słodkości!

5 komentarzy:

  1. Pyszotki, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam bardzo lubię nocne pieczenie, szczególnie, gdy efekty wychodzą tak zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie. Szkoda tylko, że nie ma zdjęcia jak w środeczku się prezentują! ;)

    OdpowiedzUsuń