czwartek, 7 maja 2015

Tosty z jajkiem sadzonym.

Propozycja na śniadanie dla tych, którzy mają od rana czas na coś więcej niż tylko łyk kawy. Niestety ja na takie dania mogę pozwolić sobie tylko w weekend. Niby wstaję półtorej godziny przed wyjściem do pracy a i tak z niczym nie mogę się wyrobić. Tak już mam.



Składniki (1 porcja):

- 1 kromka chleba tostowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki masła osełkowego
- 1 jajko
- 1 rzodkiewka
- szczypiorek
- sól, pieprz, oregano

Chleb z obu stron smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie cienką warstwą masła (jedna łyżeczka). Podsmażamy lekko na patelni, zdejmujemy. Patelnię smarujemy masłem (druga łyżeczka) i wbijamy jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy oregano. na chlebku układamy pokrojona rzodkiewkę, kładziemy usadzone jajo i posypujemy szczypiorkiem.

4 komentarze:

  1. Pięknie wygladaję te tosty, aż chce się wcześniej wstać i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze wolę wcześniej wstać i zjeść coś konkretnego na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konkretnego - tak, pracochłonnego - nie. Spóźniałabym się do pracy :D

      Usuń