niedziela, 31 maja 2015

Sałatka z łososiem i fetą - idealna na grilla!

Sezon grillowy już dawno się rozpoczął. Zbliża się kolejny długi weekend, będziemy jeść kiełbasy, karkówki, skrzydełka i inne pyszności. Nie zapominajmy jednak, że grillowane mięso warto przegryźć sałatką. Tak dla równowagi. Moja propozycja dla was to sałatka z łososiem i fetą. W warunkach grillowo-działkowych sprawdziła się świetnie.



Składniki (4 porcje):

- 200 g łososia sałatkowego
- mix sałat (ok. 150 g), u mnie sałatka lodowa, szpinak, frisee, escarola, radicchio, rukola.
- 8 pomidorków cherry
- 200 g serka śródziemnomorskiego Arla Apetina Classic
- 2 łyżki oliwy o smaku czosnkowym
- pół łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- oregano

Sałaty myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Pomidorki kroimy na pół, bloczek fety kroimy w kostkę i wszystko dorzucamy do sałaty. na koniec dodajemy łososia i mieszamy. Do małej miseczki wlewamy oliwę, dodajemy majonez i musztardę, wsypujemy szczyptę oregano i energicznie mieszamy do całkowitego połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy do sałatki i mieszamy delikatnie.


3 komentarze:

  1. Faktycznie to grilla będzie smakować świetnie, ale nie jedynie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka była przepyszna!

    OdpowiedzUsuń