poniedziałek, 11 maja 2015

Rabarbarowe koperty.

Kolejne rabarbarowe słodkości! Chyba stęskniłam się za wiosenno - letnimi smakami. Przez całą zimę zajadałam banany, cytrusy i inne importowane owoce, ale koniec z tym! Za chwilę pojawią się nasze polskie pyszności - truskawki, maliny, jagody, czereśnie. Nie mogę się już doczekać.
Na razie jednak korzystam z sezonu na rabarbar. Ty razem postawiłam wypełnić nim koperty z ciasta francuskiego. Kruche ciastko i słodko - kwaśne nadzienie wspaniale się razem komponują. Sprawdźcie sami!



Składniki (12 sztuk):

- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 0,5 kg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 jajko

Rabarbar obrać, umyć, pokroić na drobne kawałeczki, zasypać cukrem i cukrem wanilinowym i odstawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć do garnka o grubym dnie (razem z sokiem) i krótko gotować przez cały czas mieszając. Rabarbar ma być miękki, ale nie może się rozpaść. na koniec wsypujemy budyń, mieszamy minutę i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Z każdego płatu powinno wyjść sześć kwadratów. Na każdy z nich nakładamy farsz i składamy na kształt trójkąta. Brzegi zlepiamy palcami lub widelcem. Dwa rogi przy najdłuższym z brzegów składamy do siebie i zlepiamy. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie cukrem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Studzimy.


Wiosenne słodkości!Rabarbarowa rewolucja

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na rabarbar

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Proste i pomysłowe :) Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonały pomysł na wiosenny rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto francuskie zawsze świetnie się sprawdza w takich przepisach, a z rabarbarem musi być znakomite ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, kocham rabarbar, a te kopertki kuszą ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste i szybkie i pyszne. Czyli idealne :)

    OdpowiedzUsuń