środa, 20 maja 2015

Papryka faszerowana kaszą, szpinakiem i łososiem.

Ten obiad to całkowity spontan, skomponowany z tego, co akurat było w lodówce. I wiecie co? Takie improwizacje są chyba najlepsze. Jest prosto, smacznie, a do tego jeszcze zdrowo. Czego chcieć więcej?



Składniki (4 porcje):

- 4 średnie czerwone papryki
- 100 g surowej kaszy gryczanej (1 woreczek)
- 100 g łososia w puszce (po odsączeniu)
- 300 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- kilka kropel oliwy z oliwek
- pieprz, sól, oregano, zioła prowansalskie

Papryki dokładnie myjemy, odcinamy kapelusze i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kasze gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, przykrywamy. Jeśli mrożony szpinak puści za mało wody, dolewamy trochę, solimy, pieprzymy i dusimy dalej. Gdy będzie już gotowy dodajemy łososia, ugotowaną kaszę i doprawiamy ziołami prowansalskimi i oregano. Można jeszcze dodać odrobinę soli. Farsz powinien być dobrze doprawiony. papryki przykrywamy kapeluszami i wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 30 minut.

zBLOGowani.pl"Czas na szpinak 5!"

4 komentarze:

  1. Lubię takie improwizowane posiłki :) Dziękuje za przyłączenie się do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Kipi kasza" na zBLOGowanych. Najciekawsze przepisy mają szanse na nagrody :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Improwizowane dania zawsze smakują najlepiej :) Świetny pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niczego więcej. Super danie, wygląda niesamowicie apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń