niedziela, 24 maja 2015

Czekoladowa tarta z borówkami.

Nie muszę pisać, że czekolada to coś, co tygryski lubią najbardziej. A czekolada w połączeniu z kruchym ciastem i owocami? To jest dopiero pycha! Warto sobie zafundować taki deser, zwłaszcza że zaczynają się pojawiać sezonowe owoce. Nie ma na co czekać!

Składniki (forma 25 cm):

Kruche ciasto:

- 360 g mąki
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli

Krem czekoladowy:

- 90 g czekolady klasycznej gorzkiej Goplana
- 180 g śmietany 30 %
- 50 g cukru
- 2 jajka

Dodatkowo:

- 300 g borówek amerykańskich



Dobrze schłodzone masło kroimy na kawałeczki lub ścieramy na tace. Łączymy je z pozostałymi składnikami na ciasto i zagniatamy całość. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wylepiamy ciastem dno i brzegi formy. Następnie widelcem nakłuwamy ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 50 minut. Po tym czasie studzimy.

Czekoladę łamiemy na kostki, wrzucamy do rondelka o grubym dnie i rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając. Śmietanę wlewamy do innego garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia się cukru. Śmietana nie może się zagotować. W misce roztrzepujemy jajka, wlewamy do śmietanki, mieszamy krótko mikserem. Powstałą masę wlewamy do rozpuszczonej czekolady i dokładnie mieszamy.

Na ostudzone ciasto wysypujemy warstwę borówek amerykańskich, następnie polewamy je kremem czekoladowym. Chłodzimy w lodówce przez około 3 godziny.

Z czekoladową nutą

3 komentarze:

  1. u mnie też królują borówki. Twoja tarta wygląda przepysznie. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała tarta, palce lizać. Z przyjemnością poczęstowałabym się kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń