poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Waniliowe babeczki z makiem.

Pomysł na te babeczki narodził się po upieczeniu dwukolorowej babki wielkanocnej. Jasna makowa warstwa okazała się tak pyszna, że postanowiłam zrobić babeczki o podobnym smaku i aromacie. Wyszły niesamowicie miękkie i wilgotne. Mak jest teraz moim numerem jeden jeśli chodzi o dodatki do wypieków!



Składniki (12 sztuk):

- 150 g masła
- 150 g cukru
- 150 g maki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki proszku waniliowego
- 3 krople aromatu waniliowego
- 4 łyżki niebieskiego maku

Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy aż powstanie jednolita masa.
W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy i dokładnie mieszamy mikserem. Wsypujemy mak, dolewamy aromat i jeszcze chwilę miksujemy.
Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Wierch posypujemy jeszcze odrobiną maku. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Studzimy.

Wiosenne słodkości!

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis na bułeczki! uwielbiam mak... bardzo ładnie i smakowicie wyglądają!
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  2. nice post as always :)

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Od kilku dni przybiorem sie zrobic babeczki z makiem, mam inny przepis, ale twoje tez wygladaja na pyszne

    OdpowiedzUsuń