sobota, 4 kwietnia 2015

Dwukolorowa babka wielkanocna.

Nie lubię się chwalić (buahaha!), ale świąteczna babka wyszła fenomenalnie. Jest wilgotna, słodka w sam raz, a dodanie maku do jasnej warstwy okazało się strzałem w dziesiątkę. Teraz muszę się powstrzymywać, aby nie zjeść całej zanim nadejdą goście.

A za oknem śnieżyca na zmianę z gradobiciem, czyli idealna pogoda wielkanocna.


Składniki (forma 23 cm):

- 250 g masła
- 230 g cukru
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 125 ml oleju
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 łyżek niebieskiego maku
- 2 łyżki kakao

Polewa:

- 100 g mlecznej czekolady
- 30 g masła
- 50 ml mleka
- płatki migdałowe do posypania

Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy uzyskamy puszystą masę, dodajemy po kolei żółtka cały czas ucierając mikserem. Wlewamy olej i jeszcze chwile miksujemy.

Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy ją z masą. Najlepiej używać łyżki, ale mikser na najniższych obrotach też się sprawdzi.

Białka ubijamy na sztywna pianę i mieszamy z masą. Tym razem używamy wyłącznie łyżki i siły naszych mięśni. Trzeba to robić delikatnie.

Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak. Formę do babki z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy jedną masę i wyrównujemy, na nią kładziemy drugą. Kolejność dowolna. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.

Po ostygnięciu wyjmujemy z formy. Czas na polewę. W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy mało, następnie dodajemy czekoladę i mieszamy razem aż się rozpuści. Będzie prawdopodobnie zbyt gęsta, dlatego dodajemy mleko. Polewamy wierch babki, dekorujemy płatkami migdałów.



2 komentarze: