sobota, 11 kwietnia 2015

Ciasteczka owsiane z żurawniną i olejem kokosowym.

Przez jakiś czas szukałam zastosowania dla słoiczka oleju kokosowego, który kurzył się na półce. Znalazłam najlepsze! Moje ciasteczka świetnie nadają się do kawy oraz jako przekąska w pracy lub szkoły. Nie ma tutaj niczego, co byłoby niezdrowe. Wręcz przeciwnie - olej kokosowy to bogactwo przeróżnych składników, które dobrze wpływają między innymi na serce oraz metabolizm. Mamy też ostropest, który wspomaga naszą wątrobę. Nic tylko jeść!


Składniki (12 sztuk):

- 160 g płatków owsianych górskich
- 50 g siemienia lnianego
- 30 g mąki pełnoziarnistej
- 10 g ostropestu mielonego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 70 g oleju kokosowego
- garść żurawiny

Olej rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy. Dosypujemy do niego wszystkie składniki i mieszamy dokładnie. Odstawiamy na 10 minut. Formujemy niewielkie kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia i lekko rozpłaszczamy. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.

5 komentarzy:

  1. Rewelacyjne ciasteczka, faktycznie samo zdrowie. Takie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy te płatki i siemie trzeba najpierw ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba. Płatki zrobią się miękkie, gdy postoją te 10 minut, a siemię będzie miło chrupać.

      Usuń
  3. Ciasteczka są pyszne, tylko bardzo kruche.Trudno je uformować przed pieczeniem, a po upieczeniu rozsypują się.Jest na to jakaś rada?

    OdpowiedzUsuń