poniedziałek, 30 marca 2015

Tarta z pieczonym jogurtem greckim i truskawkami.

Tęsknicie za latem i świeżymi owocami? Ja bardzo. Nie mogę się doczekać, kiedy w końcu zajadać się będę truskawkami, jagodami, malinami i podobnymi pysznościami. Miałam ochotę przypomnieć sobie nieco wiosenne smaki i upiec tartę z truskawkami. Skąd wziąć owoce poza sezonem? Na ratunek spragnionemu łasuchowi przyszła bogata oferta mrożonek. Wiem, że to nie to samo, co owoce zerwane prosto z krzaczka, ale to o wiele lepszy wybór niż blade plastikowe truskawki z Hiszpanii.



Składniki:

Kruche ciasto (forma 25 cm):

- 360 g mąki
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli

Wierzch:

- 600 ml jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 2 łyżki maki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka płynnego miodu
- ziarenka z 1 laski wanilii



Dobrze schłodzone masło kroimy na kawałeczki lub ścieramy na tace. Łączymy je z pozostałymi składnikami na ciasto i zagniatamy całość. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wylepiamy ciastem dno i brzegi formy. Następnie widelcem nakłuwamy ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 50 minut. Po tym czasie studzimy.

Wszystkie składniki na krem jogurtowy wrzucamy do naczynia i miksujemy na wysokich obrotach. Odstawiamy na 15 minut, następnie wylewamy na upieczony spód. pieczemy w 190 stopniach przez 35 minut. Studzimy.

Truskawki rozmrażamy i odcedzamy wodę. Kroimy wzdłuż na pół i układamy na wierzchu tarty.Całaość wstawiamy do lodówki.

Wielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz:

  1. Mniam, pysznie wygląda. Też tęsknię za świeżymi owocami. Plastikowe truskawki nie nadają się nawet do koktajlu :/

    OdpowiedzUsuń