środa, 25 marca 2015

Placek po mojemu!

Są placki po zbójnicku, cygańsku, węgiersku, a ja postanowiłam przyrządzić placek po swojemu. Po bułkowemu jak kto woli. Z pewnością nie znajdziecie tu gęstego sosu, który zwiększa kaloryczność i tak już nie całkiem dietetycznego placka ziemniaczanego. Postawiłam na duszone warzywa - paprykę i cebulę oraz na chude mięso z piersi indyka. Do tego kiełki lucerny - samo zdrowie!



Składniki (2 porcje):

Placki:

- 5 sporych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- sól, oregano, oliwa

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Podobnie robimy z cebulą. wbijamy jajko, dodajemy mąkę i przyprawy i mieszamy. Ciasto kładziemy na patelnię tak, aby utworzyć placek o średnicy 20 cm. Smażymy po obu stronach na wolnym ogniu do zarumienienia. Przekładamy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Farsz;

- 1 duża papryka
- 250 g mielonego mięsa z piersi indyka
- 2 duże cebule
- garść kiełków lucerny
- sól, pieprz

paprykę myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, dolewamy odrobinę wody i przykrywamy. Cebule również kroimy w kosteczkę, dorzucamy do papryki, solimy i przykrywamy. Co jakiś czas dolewamy wody.
Na osobnej patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy i pod przykryciem podsmażamy mięso. Gdy będzie już gotowe oraz gdy warzywa będą już miękkie łączymy wszystko razem, wieszamy i doprawiamy pieprzem. Pamiętajmy, aby odparować nadmiar wody.
Gotowy farsz kładziemy na placki, posypujemy kiełkami i składamy placki na pół.

1 komentarz: