piątek, 20 marca 2015

Makaron chow mein z boczniakami, czyli odrobina Azji z twojej kuchni.

Lubię takie dania. Nie są skomplikowane, ale za to bardzo efektowne i przede wszystkim bardzo aromatyczne. Azjatyckie smaki są jednymi z moich ulubionych, ale... powiedzmy sobie szczerze - ja lubię wszystko!



Składniki (2 porcje):

- 125 g makaronu chow mein
- 1 duży por
- 1 duża marchewka
- 200 g mrożonych boczniaków
- kilka kropel sosu sojowego
- imbir
- sól, pieprz
- olej do woka

Białą część pora kroimy na talarki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy warzywa, solimy i przykrywamy. Jeśli por puści za mało wody, wtedy dolewamy trochę. Gdy warzywa będą już miękkie wsypujemy do nich boczniaki. Mogą być zamrożone. Wtedy przykrywamy i dusimy aż się odmrożą i zrobią miękkie. Przyprawiamy odrobiną startego imbiru i pieprzem. Na koniec polewamy kilkoma kroplami sosu sojowego i całość mieszamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wrzucamy do woka. Mieszamy i nasze danie jest gotowe!

3 komentarze:

  1. Widze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google - spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyjemnie wygląda, pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wprosiłabym się na taki obiadek, wszystkie składniki mi odpowiadają :)

    OdpowiedzUsuń