środa, 4 marca 2015

Kieszonki z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami i mozzarellą.

Kieszonki przypominają klasycznego de volaille, ale są od niego większe i mieszczą zdecydowanie więcej farszu. Ja swoje usmażyłam, ale można je również piec w piekarniku. Zrobię tak następnym razem, pokombinuję również z sosem. Na razie jednak zajadam się pysznym obiadkiem!



Składniki (2 porcje):

- 2 spore filety z kurczaka
- 8 dużych pieczarek
- 1 mała cebula
- 100 g mozzarelli
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- sól, pieprz, oregano


 Pieczarki i cebule obieramy, kroimy drobno. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i cebulę, solimy, pieprzymy i dusimy. W tym czasie myjemy piersi kurczaka i robimy głębokie nacięcie wzdłuż nich, tak aby powstały kieszonki. Gdy pieczarki i cebula będą już miękkie wypełniamy nimi piersi, lecz trzeba pamiętać by najpierw włożyć tam mozzarellę. Kieszonki zamykamy szczelnie wykałaczkami. Mięso obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na oleju (najlepiej około 1 cm wysokości) na małym ogniu i pod przykryciem. Musimy mieć pewność, że mięso w środku nie będzie surowe. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy w ręczniku papierowym. Podajemy z ulubioną surówką.



1 komentarz:

  1. I na pewno smaczniejszy, nić klasyczny "dewolaj" :)

    OdpowiedzUsuń