niedziela, 8 lutego 2015

Pieczona owsianka z bananem i kakao.

Uwielbiam owsiankę. Lubię kombinować z dodatkami, zwłaszcza latem, kiedy jest tak duży wybór sezonowych owoców. Zimą najczęściej dodaję banana, ziarna i orzechy. Dziś jednak postanowiłam owsiankę upiec. To pomysł na pyszne śniadanie, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Można ją także zabrać do szkoły lub pracy. Fajna alternatywa dla tradycyjnej gotowanej owsianki.



Składniki (2 porcje):

- 75 g płatków owsianych górskich
- 40 g otrębów owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 125 ml mleka
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka kakao o niskiej zawartości tłuszczu
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta sody oczyszczonej

Banana blendujemy lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy razem. Odstawiamy na 10 minut. Przelewamy do kokilek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

 

4 komentarze:

  1. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie FlyB - Kulinaria, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników gotowania. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    http://kulinaria.flyb.pl/

    OdpowiedzUsuń