środa, 18 lutego 2015

Makaron z kurczakiem i warzywami w stylu azjatyckim.

Prawdopodobnie Azjaci wyśmialiby moje danie, podobnie jak Włosi padliby na widok naszej pizzy. Trudno, lubię orientalne smaki i nie zamierzam z nich rezygnować, nawet jeśli jest to gwałt na azjatyckiej kuchni. Powiedzmy, ze jest to w pewnym sensie wariacja na temat. A jaka smaczna!


Składniki (2 spore porcje):

- 2 filety piersi z kurczaka
- 150 g makaronu instant Wok Nuddles (można zastąpić zwykłymi wstążkami lub wstążkami ryżowymi)
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 duża pietruszka
- garść mrożonego groszku
- 100 g mrożonych boczniaków
- 1 cebula
- sos sojowy
- pół limonki
- sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
- olej na woka

Pierś myjemy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski, skrapiamy sosem sojowym (tak, aby każdy kawałek był  posmarowany sosem) i odstawiamy.
Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie paseczki, a białą część pora w talarki. Wrzucamy na rozgrzany w woku olej i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Obieramy cebulę, kroimy w kosteczkę, dorzucamy do warzyw, gdy te zaczną już mięknąć. Na koniec dodajemy boczniaki, imbir i gałkę, solimy, pieprzymy, mieszamy i dusimy chwilę pod przykryciem.
Na osobnej patelni smażymy kurczaka, gotujemy makaron i dorzucamy do warzyw. Całość mieszamy i kropimy sokiem z limonki.

4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, bardzo lubię różnorodne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A zamiast boczniakow mogą być inne grzyby?

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście, że mogą być inne grzyby.

    OdpowiedzUsuń