poniedziałek, 23 lutego 2015

Imbirowe ciasto z gruszkami.

Połączenie imbiru i gruszki tak zasmakowało mi w babeczkach (przepis TU), że postanowiłam upiec ciasto, które będzie równie pyszne. Chyba się udało, bo Świagier pożarł trzy kawałki ;)



Składanki (keksówka 20 cm):

- 3 spore gruszki
- 230 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki sody

Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, solą i imbirem. Do oddzielnego naczynia wlać rozpuszczone i ostudzone Masło, dodać cukier, jajko, żółtko, cukier waniliowy i zmiksować. Gruszki obrać i pokroić w kosteczkę. Mąkę powoli wsypywać do naczynia z mokrymi składnikami i mieszać łyżką. Na koniec dodać gruszki i mieszać ręcznie, aż składniki dobrze się połączą. Masa powinna być dosyć zwarta. Przełożyć ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej i piec w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut.


3 komentarze:

  1. Ciacho przepyszne, trudno poprzestać na jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie ciasta. Imbir musi tutaj nadawać bardzo ciekawy smak. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Też przepadam za tym połączeniem :) Pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń