wtorek, 27 stycznia 2015

Walentynkowe muffinki z awokado.

Tylko pod taką postacią lubię awokado - jako dodatek do babeczek i ciast. Jest zdrowe, ale nie zamierzam z tego powodu katować się jedząc je na surowo. W wypiekach jest niewyczuwalne w smaku, ale sprawia, że ciasta są wilgotne i miękkie. I pyszne!



Składniki (12 babeczek):

- 100 g mąki pszennej
- 60 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g kakao o niskiej zawartości tłuszczu
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Awokado obieramy i kroimy na cząstki, dodajemy cukier, jogurt, jajka i blendujemy na gładką masę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakao, sodą i otrębami. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy w 180 stopniach przez ponad 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, gdyż ciasto, dzięki awokado, bardzo długo może pozostawać mokre w środku podczas pieczenia.


Walentynkowe menuKarnawałowe Słodkości!


3 komentarze:

  1. Też nie przepadam za awokado ale skoro piszesz ze babeczki dobre to może spróbuję. Wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne, polecam, nawet wrogom awokado ;)

      Usuń
  2. Ja też awokado tylko w cieście, ewentualnie kremie czekoladowym. A takie babeczki to uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń