sobota, 3 stycznia 2015

Tarta z wiśniami i mascarpone.

Uwielbiam kruche ciasto i mascarpone. Dla mnie jest to deser idealny. Mam nadzieję, że zasmakuje również  reszcie towarzystwa, dla którego ją upiekłam. Ja niestety muszę się powstrzymać, bo od nowego roku przeprowadzam akcję Luźne majty. Nie dla mnie takie słodkości.



Składniki (forma 25 cm):

Kruche ciasto:

- 360 g mąki
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli

 Wierzch:

- 250 g wiśni ( u mnie takie ze słoiczka z kompotem)
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru
- 75 ml śmietany 32 %

Dobrze schłodzone masło kroimy na kawałeczki lub ścieramy na tace. Łączymy je z pozostałymi składnikami na ciasto i zagniatamy całość. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wylepiamy ciastem dno i brzegi formy. Następnie widelcem nakłuwamy ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 50 minut. Po tym czasie studzimy.

Wiśnie układamy na cieście, jedna przy drugiej. Serek miksujemy ze śmietaną i cukrem. Musi powstać sztywna masa, którą pokrywamy warstwę wiśni. Dekorujemy dowolnie.



4 komentarze: