wtorek, 13 stycznia 2015

Papryka faszerowana indykiem i kaszą gryczaną.

Pokonała mnie jedna taka papryczka. Najadłam się i później leżałam z brzuchem do góry. Danie jest naprawdę syte, a przy tym smaczne i oczywiście zdrowe. Chudziutki indyk, do tego kasza gryczana i papryka, która po upieczeniu wprost rozpływa się w ustach. Muszę częściej sobie tak dogadzać.



Składniki (4 szt.):

- 4 duże czerwone papryki
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 10 pieczarek
- 50 g surowej kaszy gryczanej
- łyżka przecieru pomidorowego lub ketchupu
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, oregano
- ząbek czosnku

Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Smażymy pod przykryciem na łyżce oliwy. Dodajemy do nich mięso i smażymy dalej od czasu do czasu mieszając. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Odsączamy i dodajemy do podsmażonego już mięsa. Solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego lub dobrego ketchupu (u mnie Dworski), dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy pod przykryciem.

Paprykę myjemy, odcinamy u góry (mniej więcej 1/4) i wydrążamy środek. Napełniamy ją farszem i przykrywamy  "kapelusikami" odciętymi wcześniej. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Przed końcem pieczenia warto zdjąć pokrywkę, aby papryczki lekko się przypiekły.


Zdrowy obiadZimowy ObiadNiskokaloryczny styczeńNiskokaloryczny styczeń

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię paprykę przygotowywana w ten sposób, jest super pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, już mam pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń