niedziela, 14 grudnia 2014

Zimowe kruche babeczki.

Miały być na święta, ale mam tyle różnych pomysłów, że trudno jest mi się zdecydować. Postanowiłam zrobić je teraz, a w święta raczyć będę się bardziej waniliowo-korzennymi smakami. Teraz zajadam się tymi pysznościami i mam nadzieję, że pójdzie w cycki ;)


Składniki ma kruche spody (20 sztuk):

- 200 g masła
- 150 g cukru
- 300 g mąki
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- szczypta soli

Mąkę i cukier mieszamy razem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło (w temperaturze pokojowej). Miksujemy wszystko razem. Dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i sól. Miksujemy dokładnie. Lepimy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie wylepiamy ciastem dno i boki foremek o babeczek. Dodatkowo nakłuwamy widelcem ciasto na dnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. gdy babeczki będą już rumiane, wyciągamy je z piekarnika i wyjmujemy z foremek. Powinny wychodzić same po odwróceniu foremki do góry dnem. studzimy.

Krem:

- 250 g serka mascarpone
- 50 ml śmietanki 36 %
- 2 łyżki cukru
- kilka kropel niebieskiego barwnika spożywczego

Śmietankę ubijamy z cukrem mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy serek, jeszcze chwilę ubijamy. Krem musi być sztywny. Dodajemy barwnik i mieszamy dokładnie. krem nakładamy szprycą na ostudzone kruche spody. Ozdabiamy.


Słodki Prezent&nbspŚwiąteczne słodkości!

3 komentarze: