środa, 17 grudnia 2014

Makaron z suszonymi pomidorkami i tuńczykiem.

Dziś szybki obiad, bo nie mam za wiele czasu na gotowanie w okresie przedświątecznym. Zawsze jest coś ważniejszego do zrobienia (chociaż zabrać się do tego jest ciężko). A danie wyszło niespodziewanie pyszne. Małż zjadł również dokładkę i pochwalił, co dla mnie jest dowodem na to, że było smaczne. Małż jest marudą nie z tej ziemi, więc każda pochwała świadczy o tym, że danie jest na poziomie co najmniej Masterchefa.



Składniki (3 porcje):

- 200 g makaronu orkiszowego
- 15 suszonych pomidorków
- 135 g tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu)
- 1 cebula szalotka
- sól, pieprz, oregano

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, najlepiej tej od suszonych pomidorków. jest już przyprawiona i przez to bardzo aromatyczna. Podsmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę i osoloną. Dodajemy pokrojone pomidorki i smażymy chwilę. Tuńczyka odsączamy, rozdrabniamy i dorzucamy do pomidorków. Przyprawiamy i dusimy chwilę pod przykryciem. dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe.

1 komentarz:

  1. Mniamuśne. Też nie mam na nic czasu. A nawet na jeszcze mniej.

    OdpowiedzUsuń