poniedziałek, 8 grudnia 2014

Korzenne babeczki z gruszką i orzechami.

Sezon świąteczny czas zacząć! W sklepach spacerują Mikołaje, renifery szczerzą zęby z każdej witryny, a telewizja straszy już Kevinem. Przygotowania idą pełną parą. Postanowiłam więc zaprowadzić na blogu świąteczne porządki i nieco odświeżyć szablon. Jest tu teraz słodko i piernikowo. W mojej kuchni jest podobnie.



Składniki (14 sztuk):

- 300 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 2 jajka
- 1 gruszka
- 2 łyżki kakao
- 75 g masła
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta mielonych goździków
- 50 g orzechów (u mnie pekan)


Składniki suche (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy) mieszamy razem. W osobnej misce roztrzepujemy jajka, wlewamy roztopione masło i startą na tarce o grubych oczkach gruszkę. Wlewamy mleko i mieszamy. Do tej mieszanki dosypujemy stopniowo składniki suche i dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy do muffinek wyłożonej papilotkami. Wierzch posypujemy pokruszonymi orzechami. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.



Korzenne przysmaki Świąteczne słodkości! Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

1 komentarz: