czwartek, 27 listopada 2014

Placuszki owsiane z cukinią.

Dziś danie dla wielbicieli cukinii (do których należę). Pyszne, lekkie i pożywne. I tylko Małż marudzi, bo nie znosi wszystkiego, co zawiera płatki owsiane. Ma pecha, bo ja uwielbiam!




Składniki (ok. 14 sztuk):

- 170 g płatków owsianych górskich
- 250 ml mleka
- 2 cukinie
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, bazylia

Płatki owsiane zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy do momentu, gdy wchłoną całe mleko. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Podobnie robimy z cebulą. Warzywa dodajemy do ugotowanych płatków, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i mąkę. Jej ilość będzie zależała od tego, ile wody puści cukinia. Ciasto powinno być w miarę zwarte, aby placki nie rozwaliły się na patelni. Smażymy na oliwie na małym ogniu pod przykryciem.


Placuszki i racuszki

1 komentarz: