sobota, 1 listopada 2014

Orkiszowy makaron z kalafiorem i serem camembert.

Pomysł na to danie powstał podczas wymyślania sałatki na halloweenową posiadówkę. Ze składników, z których miała powstać, wyszło danie na ciepło, pyszne i sycące. Cóż, zdarza się i tak, zupełnie przypadkiem. Wszyscy zadowoleni, najedzeni i tylko sałatki zabrakło w menu.


Składniki:

- 150 g makaronu orkiszowego
- 600 g kalafiora
- 10 dorodnych pieczarek
- 120 sera camembert (u mnie ziołowy)
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól, curry


Różyczki kalafiora gotujemy al dente na parze. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy lekko na oliwie. Ugotowany kalafior posypujemy solą i curry i także podsmażamy jeszcze chwilę na patelni.
Jednocześnie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy będzie już gotowy, odcedzamy, przesypujemy do miski i dodajemy do niego podsmażone pieczarki i kalafior.
Ser pleśniowy kroimy w kostkę i wrzucamy do naszego dania. Solimy i pieprzymy do smaku. Fajnym dodatkiem mogą być jeszcze potłuczone orzechy włoskie.


Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

1 komentarz: