poniedziałek, 17 listopada 2014

Muffinki wytrawne z papryką, mozzarellą i kabanosem.

Znów upiekłam muffinki. Tym razem postanowiłam zrobić słone i pikantne. Czasem przydaje się mała odmiana. Nigdy wcześniej nie piekłam wytrawnych muffinek, miałam pewne obawy co do tego, czy nie wyjdą mdłe i nijakie. Na szczęście udało się skomponować odpowiedni smak, a wszystko to za sprawą przypraw i ziół.



Składniki (12 sztuk):

- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml oliwy z oliwek
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 65 g mozzarelli
- 50 g żółtego sera
- 12 g kabanosa (jedna laseczka cienkiego suchego kabanosa, np. Tarczyński)
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 pomidory koktajlowe
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól, pieprz

W misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Nie należy przesadzać z solą. Jajka roztrzepujemy, dolewamy oliwę i mleko. Całość wlewamy do suchych składników i mieszamy dokładnie. Mozzarellę trzemy na tarce, dodajemy do ciasta wraz z pokrojoną w kosteczkę papryką i kabanosem. Mieszamy, przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy nie są wilgotne w środku. Pod koniec pieczenia ścieramy żółty ser i posypujemy wierzch muffinki. wykładamy na kratkę i studzimy.


2 komentarze: