czwartek, 13 listopada 2014

Gęsie uda z pieczarkami pieczone w piwie.

Przepraszam za monotematyczność, ale Małżowi tak smakowały gęsie uda przygotowane na św. Marcina, że zaraz na drugi dzień pobiegł do sklepu po następne. Cóż poradzić, trzeba było upiec. Tym razem postanowiłam przyrządzić je na ostro, z pieczarkami i ciemnym piwem.



Składniki (2 porcje):

- 2 gęsie uda
- 200 ml ciemnego piwa (u mnie Książęce Ciemne)
- 10 dużych pieczarek
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka

Uda dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i posypujemy papryką. Zrobiłam to dzień wcześniej i zamknęłam je w szczelnym pudełku. Układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu, zalewamy piwem. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 160 stopni przez 2 godziny. Po tym czasie wrzucamy pokrojone pieczarki, a uda odwracamy. Pieczemy jeszcze godzinę. Po trzeciej godzinie pieczenie odlewamy 3/4 sosu, który powstanie, a uda smarujemy cienko miodem. Pieczemy jeszcze godzinę bez przykrywania naczynia. Skórka powinna ładnie się zarumienić.

3 komentarze:

  1. Ale mi smaka narobiłas, aż wysałam Małża po gęś. I teraz nie wiem, który przepis wypróbować :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej nam smakowała ta pierwsza jeśli już mielibyśmy wybierać.

      Usuń
  2. Właśnie robię, tylko cycki będą :)

    OdpowiedzUsuń