sobota, 15 listopada 2014

Czosnkowy morszczuk w sezamie, czyli każda rybka zasługuje na lepszy koniec.

Ania z Bistro Patio zorganizowała akcję o wdzięcznej nazwie Literatura na widelcu. Poszukałam w pamięci jakie to pyszne potrawy jedli lub przygotowywali bohaterowie moich ulubionych książek. I co? Na pierwszym planie pojawiło się widmo zwęglonego morszczuka Gabrysi Borejko, opisanego w Kwiecie kalafiora M. Musierowicz. Nie mogłam się pozbyć tego widoku z głowy, więc stwierdziłam - czemu nie? Mogę przecież dać biedakowi drugie życie. Każda rybka zasługuje przecież na to, aby być gwiazdą obiadu.

(...) zabrała się do nieszczęsnego morszczuka, który leżąc przez pół dnia na deseczce, przeobraził się w miękką burą substancję, tonącą w kałuży zimnej wody.
- U, brzydki jesteś, kochasiu - powiedziała do niego Gabriela z wyrzutem i rozpuściła na patelni kawałek margaryny. (...) Posypała go kwaskiem cytrynowym i zwaliła mokrą masę na patelnię. Morszczuk zaczął syczeć i walić kłębami pary, więc żeby nie tracić czasu, zajęła się jarzynkę.

Mój morszczuk został wyfiletowany, nie był szary i mokry, więc mam łatwiej.

Składniki ( 2 porcje):

- 400 g filetów z morszczuka
- sezam
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano, 3 liście laurowe

Co najmniej kilka godzin przed smażeniem należy rybę zamarynować. Marynatę robimy z przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy i przypraw. Ważne jest, aby dobrze rybę posolić. Każdy kawałek musi być dokładnie polany marynatą. Robimy to w pojemniku, który później zamykamy i wkładamy do lodówki.
Kawałki morszczuka obtaczamy w jaku i sezamie i smażymy na patelni na małym ogniu.



A tutaj przykład jak morszczuka nie podawać:

W tym momencie subtelna smuga ohydnego smrodu dotarła z kuchni do przedpokoju. (...) Miał on (morszczuk oczywiście) postać drobnej kaszki, swędzącej się na grubym zwęglonym podkładzie. (...) Weszła Ida.
- Nie chcę się wtrącać - powiedziała. - Ale kiedy mama smażyła rybę, to ta ryba nie była podobna do klusek. Ani do węgla kamiennego.

Do rybki proponuję prostą, smaczną i zdrową surówkę z buraczków. Taką jak u mamy.

Składniki (2 porcje):

- 3 duże buraki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- cukier, sól, pieprz

Buraki obieramy, myjemy, kroimy na cztery części i gotujemy ma parze. gdy będą już miękkie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie robimy z obranym jabłkiem i cebulą. Doprawiamy do smaku.



Literatura na widelcuLiteratura na widelcu


1 komentarz:

  1. Dobrze, że się nie zwęglił! Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń