sobota, 22 listopada 2014

Babeczki z jabłkiem i cynamonem.

Wciąż szukam zimowo-świątecznych smaków, choć za oknami jeszcze jesień. Śnieg mam tylko w telewizji. Jest szaro, buro i ponuro i przez to każdego ranka wyglądam tak:


W tym tygodniu poprawiłam sobie humor babeczkami, które nie tylko pachną nieziemsko (zasługa cynamonu), ale także smakują wspaniale.



Składniki (wyszło 14 sztuk):

- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 jabłka
- łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu

Składniki suche mieszamy razem. Masło roztapiamy w rondelku do grubym dnie i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Dolewamy ostudzone masło i mieszamy. Składniki suche dodajemy do mokrych i dokładnie łączymy łyżką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, w których umieszczamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku nie jest zbyt mokre i niedopieczone. Wykładamy na kratkę do studzenia muffinek i cierpliwie czekamy na moment, gdy będziemy je mogli spałaszować ze smakiem.

Świąteczne słodkości! Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Prezenty na Mikołajki

1 komentarz: