wtorek, 7 października 2014

Tort kawowy z orzechową nutką.

Od czasu do czasu zdarza się okazja do upichcenia czegoś niezbyt zdrowego i dietetycznego. Muszę wtedy na chwilę porzucić swoje postanowienia i zjeść jakieś okazałe ciacho. Taką okazją są między innymi urodziny moje i Małża (1 i 5 października), które wyprawiamy zawsze razem. W tym roku również nie mogło zabraknąć tortu.
W ciachu, które upiekłam znalazły się wszystkie smaki, które lubię najbardziej: kawa, orzechy i czekolada. Do tego niezwykła lekkość kremu, która jest zasługą serka mascarpone oraz nieprzesadna słodycz. Dla mnie połączenie idealne.


Składniki na biszkopt (tortownica 25 cm):

- 195 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- 12 jajek
- 2 op. cukru waniliowego
- 4 łyżki ostudzonej mocnej kawy
- 200 g zmielonych, dowolnych orzechów
- skórka otarta z całej cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Następnie dodać cukier waniliowy i zwykły cukier, żółtka i dalej ubijać. Dodać kawę i skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia i delikatnie, porcjami wmieszać do masy białkowej.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez około godzinę. Pod koniec pieczenia sprawdzać patyczkiem czy jest dopieczone w środku.


Składniki na krem:

- 500 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 18 %
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 op. cukru waniliowego
- 60 g startej gorzkiej czekolady

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i ubijać dalej. Serek mascarpone zmiksować z mlekiem i sokiem z cytryny, dodać ubitą śmietanę i startą czekoladę. Wymieszać całość.

Do nasączenia biszkoptu:

- 200 ml mocnej, ostudzonej kawy
- 3 łyżki wódki

Gdy ciasto będzie już całkiem wystudzone, należy przekroić je na trzy równe krążki. każdy z nich nasączyć kawą z alkoholem i przełożyć solidną warstwą kremu.

Dekorować można dowolnie. Ja polałam swój tort roztopioną gorzką czekoladą z masłem  (250 g czekolady, 150 g masła).



2 komentarze: