niedziela, 12 października 2014

Torcik Rafaello.

Wczoraj znów świętowaliśmy urodziny, tym razem w innym gronie. Oczywiście nie mogło zabraknąć tortu, jednak tym razem postanowiłam zrobić nieco mniejszy niż zwykle, o średnicy 18 cm. Wyszedł śliczny, zgrabny i pyszny.



Składniki na biszkopt:

- 3 jajka
- 100 g cukru
- 120g mąki tortowej
- 16 g cukru migdałowego z Delecty
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo połowę cukru i dalej ubijać. W osobnej misce utrzeć mikserem żółtka z drugą połową cukru i cukrem migdałowym. Dodać pianę do żółtek i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Masę przelać do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po ostygnięciu przekroić na 3 równe płaty.


Składniki na krem:

- 500 g serka mascarpone
- 100 g cukru
- 100 g śmietany 30%
- wiórki kokosowe

Serek i i śmietanę utrzeć razem mikserem. masa musi być sztywna. Dodać cukier i ucierać dalej. masę podzielić na dwie części. Do tej, którą przełożymy biszkopt dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Do tej, którą posmarujemy wierzch i boki nie dodawać nic.

Do nasączenia biszkoptu:

- mocna zimna herbata z cytryną
- trzy łyżki wódki



Płaty biszkoptowe nasączamy i przekładamy kremem z wiórkami. Wierzch i boki smarujemy drugą częścią kremu. Całość obsypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Dekorujemy dowolnie, ja ułożyłam na wierzchu pralinki Rafaello.

7 komentarzy:

  1. Chętnie bym upiekła na 2 urodziny Bartusia, ale będzie zdecydowanie za mały:( Znasz proporcje na większy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na biszkopt o średnicy 25 cm:
      6 jajek
      120g cukru
      180g mąki tortowej
      1,5 op. cukru migdałowego
      Do kremu 750g mascarpone, 120 g cukru i 15o g śmietany
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Usuń
    2. Dzięki:-) Przepis już drukuję, a A & M ocenią niebawem;-)

      Usuń
    3. Oja, teraz będzie na mnie jak coś nie wyjdzie ;)

      Usuń
  2. Dziękuję. Smakował jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń