niedziela, 19 października 2014

Frittata z ziemniakami i porem.

Przez ostatni tydzień byłam jak zombie, na zmianę śpiąc i chodząc do pracy. Wczoraj i dziś było słonecznie, więc i nastawienie do życia odrobinę lepsze. A może to magia weekendu tak podziałała? Tak czy inaczej przydałoby się jeszcze kilka dni ładnej pogody. Zwłaszcza, że zimno i wiatr nie podziałały ostatnio dobrze na moje zdrowie. Jutro wybieram się do lekarza, bo pojawiający się od czasu do czasu ból karku i szyi a także lekkie świdrowanie w uchu nie jest raczej czymś normalnym. Miejmy nadzieję, że tym razem trafię na kompetentnego człowieka (hue hue hue).

A tymczasem przedstawiam wam pyszne, sycące i szybkie danie, które rozgrzeje każdego zmarzlucha. Słoneczna kolorystyka również cieszy oko podczas deszczowych dni.



Składniki (forma o srednicy 26 cm):

- 8 jajek
- 4 duże ziemniaki
- 1 spory por
- pół papryki
- kilka pomidorków cherry
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, oregano



Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w osolonej wodzie. Lekko przestudzone kroimy na plasterki. Białą część pora kroimy na talarki i podsmażamy na oliwie. Ziemniaki, pora, pokrojoną w kosteczkę paprykę układamy w formie do tarty i zalewamy roztrzepanymi i przyprawianymi jajkami. Na wierzch układamy przekrojone na pół pomidorki. Pieczemy w 180 stopniach do ścięcia się jajek (u mnie ok. 30 minut).

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IISmaczna Jesień


1 komentarz: