wtorek, 28 października 2014

Drożdżowe babeczki z dynią.

Tesco zaskoczyło mnie dziś dyniową promocją 99 gr za kilogram. Poszaleli, a ja razem z nimi. Rezultatem szaleństwa są drożdżowe babeczki dyniowe. Muszę się mocno powstrzymywać żeby nie zjeść ich wszystkich na raz i zostawić choć jedną na drugie śniadanie do pracy.



 Składniki (12 sztuk):

- 210 g mąki
- 50 g cukru
- 125 ml mleka
- 130 g puree z dyni
- 25 g drożdży
- 50 g masła
- 1 jajko


W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim najpierw połowę cukru, następnie drożdże. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na chwilę. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy puree z dyni, resztę cukru, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wbijamy jajko i mieszamy. Wlewamy drożdżową miksturę i wsypujemy przesianą mąkę. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy łyżką.
Nakładamy po jednej łyżce ciasta do papilotek ułożonych w formie do babeczek i odstawiamy na ok. 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 20 minut.

PS. Dynia dostała babeczkowych oczu i rozgląda się ciekawie. Bójcie się!

5 komentarzy: