poniedziałek, 1 września 2014

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i sosem czosnkowym.

Z zamiarem zrobienia pierogów nosiłam się już od kilku tygodni, ale zawsze rezygnowałam, uważając, że jest to pracochłonne i zajmuje za dużo czasu. Dziś zebrałam się w sobie i zrobiłam wreszcie. Co się okazało? Nie takie pierogi straszne.



Składniki (30 sztuk):

I Ciasto:

- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 100 ml wrzątku
- 1 jajko
- łyżeczka soli

II Farsz:

- 400 g mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano, suszona cebulka

III Sos czosnkowy:


- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- cukier, sól, oregano


I Mąkę mieszamy z solą, wbijamy jajo, zalewamy wrzątkiem i zagniatamy ciasto. Gdy składniki połączą się dokładnie możemy zacząć je rozwałkowywać na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Wykrawamy szklanką niewielkie kółka.

II Zamrożony szpinak wrzucamy na woka i przykrywamy. Gdy będzie już rozmrożony dodajemy przyprawy i czosnek, cały czas mieszamy, można ewentualnie dolać odrobinę wody, aby się nie przypalił. Należy jednak pamiętać, że pod koniec gotowania trzeba wodę odparować. Gotowy farsz nakładamy łyżeczką na ciasto i sklejamy pierogi. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do czasu aż pierogi wypłyną na powierzchnię.

III Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Odstawiamy na chwilkę, aby aromat czosnku przeszedł na jogurt. Polewamy gotowe pierogi.


1 komentarz: