niedziela, 28 września 2014

Dyniowy dżem z pomarańczową niespodzianką.

Sezon na dynie w pełni. W supermarketach dyńki kuszą pięknymi kolorami, a ja chętnie wszystkie bym przygarnęła. Tym bardziej, że ceny są baaardzo przystępne. Musiałam wprowadzić sobie ograniczenie - jedna dynia tygodniowo. Była zupa, teraz dżemik, następne będzie ciacho lub muffiny. Trzeba korzystać!



Składniki (4 słoiczki 400 ml)

- dynia hokkaido (1,5 kg)
- 2 pomarańcze
- 200 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dynię obieramy, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odczekujemy około godziny aż dynia puści sok, następnie smażymy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Dynia powinna powoli się rozpadać.
Obieramy pomarańcze, kroimy je w kostkę i wrzucamy do garnka z dynią. Gotujemy aż dynia i pomarańcze całkowicie się rozpadną i rozgotują a woda odparuje. Dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy mocno wieczka i stawiamy go góry dnem. Można również zapasteryzować.



Dynia na słodko i słono


4 komentarze:

  1. uwielbiam dynię i właśnie się zastanawiam , jak zatrzymać jej smak na zimę- Twój pomysł jest super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia patrzy na mnie z kredensu:)Jutro działam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pyszny musi być ten dżem :)

    OdpowiedzUsuń