czwartek, 31 lipca 2014

Zupa krem z pomidorów z mozzarellą.

Małż mój dopominał się od jakiegoś czasu zupy. Jako że dziś słońce zrobiło sobie wolne, a temperatura nie szaleje, mogę sobie pozwolić na ugotowanie czegoś rozgrzewającego. Oczywiście ostrzegam, że nie znajdziecie tutaj mięsa. Zupa jest całkowicie dietetyczna, gotowana na wywarze z warzyw.



Składniki (ok. 1,5 litra zupy):

- 1 litr wody
- 2 puszki całych pomidorów bez skórki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- świeża bazylia (ewentualnie suszona)
- mozzarella
- sól, pieprz, słodka papryka
- ząbek czosnku



Do 1 litra wody wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, ziemniaki, czosnek, następnie solimy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Gdy wywar będzie gotowy dorzucamy pomidory i dalej gotujemy. Wsypujemy szczyptę słodkiej papryki i bazylię. Można jeszcze odrobinę dosolić wg uznania. Całość blendujemy. Po przelaniu do miseczek wrzucamy kawałeczki mozzarelli. Zupa świetnie smakuje również z grzankami.

1 komentarz:

  1. Dobra pomidorowa nie jest zła. Zwłaszcza jak nie pływają w niej tłuste oka i nie jest zaśmietaniona bez sensu :)

    OdpowiedzUsuń