wtorek, 29 lipca 2014

Omlet kalafiorowy.

Podczas upałów nie mam ochoty stać godzinami przy garach, stąd pomysł na dzisiejszy obiad, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jego drugą ważną zaletą jest lekkość. W końcu kto chciałby jeść gorące i ciężkie potrawy, gdy termometr za oknem wskazuje 31 stopni w cieniu?

Składniki (1 poracja):

- 140 g surowego kalafiora
- 1 jajko
- 1 białko
- 100 g chudego twarogu
- łyżka otrębów owsianych
- łyżka siemienia lnianego
- 1/2 cebuli
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku



Kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie uważając, aby się nie rozgotował. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do miski razem z pokruszonym twarogiem, otrębami, siemieniem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gdy kalafior będzie miękki kroimy go na drobne kawałki i dodajemy do reszty składników. Jajko oraz biało ubijamy, dodajemy do masy, następnie wszystko przyprawiamy i mieszamy. Masa powinna być dość zwarta.

Smażymy pod przykryciem na patelni beztłuszczowej, ewentualnie na zwykłej dodając odrobinę oliwy. Po odwróceniu omletu nie przykrywamy już patelni.

1 komentarz: