poniedziałek, 28 lipca 2014

Makaron z porem, pieczarkami i tofu.

Przyznać muszę, że jest to moje pierwsze spotkanie z tofu. Do tej pory nigdy go nie jadłam, a tym bardziej nigdy nie przyrządzałam. Jak na pierwszy raz wyszło mi całkiem nieźle!

Składniki (2 porcje):
 - 200 g makaronu pełnoziarnistego wstążki
 - 200 g tofu naturalnego
 - 10 sporych pieczarek
 - 1 por
 - 2 łyżki sezamu
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - łyżka sosu sojowego
 - 3 ząbki czosnku
 - sól, pieprz, curry w dużych ilościach


Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie kroimy tofu na spore kawałki, wrzucamy do miseczki, dolewamy sos sojowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę sezamu oraz odrobinę soli.
Podsmażamy na oliwie umyte i pokrojone pieczarki oraz pokrojonego w talarki pora (tę białą część). Do warzyw dodajemy sól, pieprz i curry wg uznania. Wrzucamy dwa rozgniecione ząbki czosnku. Dolewamy odrobinę wody i dusimy krótko pod przykryciem.
Na osobnej patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy i podsmażamy tofu. Gdy zrobi się miękkie a ziarna sezamu będą uprażone zdejmujemy patelnię z kuchenki.
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z warzywami i mieszamy. Warto wtedy sprawdzić czy danie jest odpowiednio doprawione. Na koniec dodajemy tofu. gotowe!



1 komentarz: